Sony, 8K çözünürlüğü PS5’e saklayacak.

PS5 teknik olarak 8K destekli bir konsol olarak piyasaya sürüldü. Başlangıçta, cihazın çok az sayıda mevcut olan 8K TV’lerle uyumlu çalışacağı ve gelecekteki bir güncellemeyle 7680×4320 çözünürlük desteği eklenmesi vaat edilmişti. Ancak piyasa bu yönde bir talep göstermedi. PS5’in yaşam döngüsü boyunca 8K uyumluluğu olan tek oyun The Touryst oldu, fakat konsolun yazılım güncellemesi 8K desteğini sunmadığı için oyun 4K’ya indirgenmek zorunda kaldı. Bu yüzden PS5 kutularındaki “8K” sembolü uzun zamandır geçersizdi. Şimdi Sony’nin bu etiketleri kaldırmaya başlaması mantıklı, fakat neden şimdi? PS5 yıllardır neredeyse yanlış 8K reklamıyla raflarda duruyordu ve Sony 2024’te bu mesajı aşamalı olarak kaldırmaya başladı. Bunun nedeni PS5 Pro’nun köşede olması olabilir. Bu yenilik bir anda 8K oyun çağını başlatacak gibi görünmüyor. Bu pahalı TV’lerin kurulum tabanı, Sony’nin bir sonraki adımda tamamen yer almasını gerektirecek kadar yaygın değil. PS5, son birkaç yılda piyasanın tahmin edilenden daha yavaş ilerlemesiyle ilgili bir tahminde bulunmuş olabilir. Aynı durum PS5 Pro ile de tekrarlanabilir, ancak bu sefer değişimin eşiğinde olabiliriz.

Bu seferki önemli fark, 8K TV’lerin üç yıl sonra gerçekten ana akım pazara girebilecek olması. 4K neslinde yeni özellikler, yenileme hızları ve panel teknolojileri neredeyse zirveye ulaştı. Oyun TV güncellemeleri giderek küçük adımlarla yapılıyor ve bu durum başladığında, markaların bir sonraki büyük adımı 8K ile getireceğini biliyoruz. Daha fazla ekran raflarda yerini alırken (ki bu önümüzdeki birkaç yıl içinde olacak) ve 8K bileşenleri ucuzladıkça, işler hızla ilerleyebilir.

Ayrıca, PS5 Pro’nun selefinden daha fazla yükseltme teknolojisiyle çalıştığını zaten biliyoruz. Genel kanı, bu yeni teknolojinin 1080p oyunları doğal olarak 4K’ya yükseltmek için kullanılacağı yönünde. Ancak, güç artışıyla birlikte, yeni konsol mevcut 4K oyunlarını 8K’ya yükseltmeyi hedefleyebilir.

Sony, PS5 Pro’da 8K yeteneklerini ön plana çıkarmak istiyor, böylece temel Slim modelle ürün yelpazesini sulandırmak yerine, bu sefer vaatlerini yerine getirebileceğini umuyor. Ancak, PS6 sahneye çıktığında aynı tartışmayı yapıyor olabiliriz. Nesiller arasında sürekli geçiş yaparak, hiçbir zaman o 8K havucuna tam anlamıyla ulaşamadık. Ancak, bu durum PS5 Pro’nun ömrünün sonuna doğru değişebilir ve Sony, bugün yeni konsolumuzu alırken böyle bir geleceği hayal etmemizi istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx