Siber suçluların gözdesi kimlik dolandırıcılığı

Kimlik Dolandırıcılığı Tehdidi Hala Devam Ediyor

Kimlik dolandırıcılığı, hala önemli bir tehdit olmaya devam ediyor. Tehdit aktörleri, kimlik dolandırıcılığını kolay gelir elde edilebilen kârlı bir iş olarak görüyorlar. Bu nedenle, kişisel bilgilerimizi korumak için alabilecekleri yolları azaltarak dijital yaşamlarımızı güvenli hale getirebiliriz.

Siber güvenlik şirketi ESET, veri ihlalleri ve kimlik dolandırıcılığı konusunda incelemelerde bulunarak uyarılar ve öneriler sunuyor.

Veri İhlalleri Artıyor

Veri ihlalleri, şirketler için giderek büyüyen bir tehdit olurken, müşteriler için de kâbus hâline gelmiş durumda. Son rakamlara göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 2024 yılında kamuya açık olarak bildirilen 3,158 olay yaşandı ve mağdurlara 1,3 milyardan fazla veri ihlali bildirim mektubu gönderilmesi gerekti. Bu rakamlar gösteriyor ki kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin yanlış ellere geçmesi birçok yolla mümkün olabiliyor.

Siber Suçluların Kullandığı Yöntemler

Siber suçlular, veri çalmanın yanı sıra bireylere yönelik hedefli saldırılar için çeşitli yöntemler kullanıyorlar:

Phising, Smishing, Vishing: Klasik sosyal mühendislik saldırıları, e-posta oltalamasından mesajlara (smishing) hatta telefon aramalarına (vishing) kadar çeşitli kanallardan gelebilir.

Dijital Karalama: Tehdit aktörleri, popüler e-ticaret sitelerine kötü niyetli kodlar ekleyebilir ve kart bilgilerinizi ele geçirebilir.

Halka Açık Wi-Fi: Güvensiz halka açık Wi-Fi ağları, kişisel bilgilerinizin ele geçirilmesine olanak tanır ve bilgisayar korsanları için kolay hedef oluşturur.

Kimlik Dolandırıcılığı Nasıl Önlenir?

Kimlik dolandırıcılığını önlemenin en etkili yolu kötü niyetli kişilerin kişisel ve mali bilgilerinize ulaşmasını engellemektir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Güçlü, Benzersiz Parolalar Kullanın: Her hesap için farklı bir parola seçin ve bunları güvenli bir parola yöneticisinde saklayın. Ayrıca iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirerek ek bir güvenlik katmanı sağlayabilirsiniz.

Güvenlik Yazılımı Yükleyin: Tüm cihazlarınız ve bilgisayarlarınız için güvenilir bir güvenlik yazılımı kullanın. Bu programlar kötü amaçlı yazılımları tespit eder ve engeller.

Şüpheci Olun: Kimlik avı saldırılarının işaretlerine dikkat edin ve her zaman dikkatli olun.

Yasal Sitelerdeki Uygulamaları Kullanın: Mobil uygulamaları indirirken güvenilir kaynaklardan indirme yapmaya özen gösterin.

Herkese Açık Wi-Fi’ya Dikkat Edin: Herkese açık Wi-Fi ağlarından kaçının veya VPN kullanarak daha güvenli bir bağlantı sağlayın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Tarihi değiştirebilecek keşif! Alkolle kaplı yıldız sistemi…

Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde alkol izlerine rastlandı. Methanol (metil alkol) ve nadir izotoplarının tespit edilmesi, Dünya’daki yaşamın yapı taşlarının nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları sunabilir.

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak

Google Cloud kesintisi diğer platformları sarstı

12 Haziran 2025 Perşembe günü, teknoloji dünyasında büyük yankı uyandıran bir olay yaşandı. Alphabet bünyesindeki Google Cloud altyapısında meydana gelen ciddi bir kesinti, başta müzik yayın hizmeti Spotify ve anlık mesajlaşma platformu Discord olmak …

iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Apple’ın her yıl merakla beklenen yeni iPhone modeli için geri sayım başladı. Peki, iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Bilim, kötü alışkanlıkların karşılığını verdiği yaşı tespit etti!

Yeni bir çalışma, sigara, alkol tüketimi ve hareketsizliğin, 36 yaşından itibaren sağlığa ciddi zararlar vermeye başladığını ortaya koydu.