Herhangi bir görüntüde yer alan kişinin, yapay zeka yardımıyla anlık olarak öbür bir kişinin manzarasını aldığı deepfake teknolojisi, son vakitlerde hayli sık kullanılsa da çeşitli tartışmalara da neden olmuştu.
Örneğin kimi makus niyetli bireyler, devlet adamlarının aslında hiç var olmayan geçersiz görüntülerini üretmeyi başarmıştı.
Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve görüntülerde bireylerin yüzlerinin manipüle edilerek güya konuşuyormuş üzere gösterilmesi, son vakitlerde dolandırıcılar tarafından da kullanılıyor.
Deepfake iş müracaatları arttı
DHA’da yer alan habere nazaran, FBI’ın siber kısmı, çeşitli durumlara başvurmak için çalıntı ferdî bilgiler ve deepfake kullanılan iş müracaatlarıyla ilgili şikayetlerde artış kaydettiğini belirten bir ikaz yayınladı.
Özellikle müşteri datalarına, şiketin finansal bilgilerine ve kurumsal BT alt yapısına erişilebilen konumların tercih edildiğini belirten Laykon Bilişim Operasyon Yöneticisi Alev Akkoyunlu, saldırganların şirket datalarını sızdırmayı, şirketi hacklemeyi ve fidye için bilgileri şifrelemeyi amaçladıklarını söyledi.
Akkoyunlu açıklamasının devamında, “Deepfake ile fotoğrafları olan rastgele birisi, gerçekte yapılmamış yahut söylenmemiş bir şeyi yapıyor yahut söylüyormuş üzere yanlış tanıtmak için manipüle edilebiliyor.
Dolandırıcılar IT ve bilgisayar programlama, veritabanı ve yazılım alanlarındaki konumlara başvuruyor. Birtakım durumlar, müşteri şahsî datalarına, finansal datalara, kurumsal BT veritabanlarına ve özel bilgilere erişimi içeriyor.
Bu da saldırganların şirket bilgilerini sızdırmayı ve muhtemelen kurban şirketi hacklemeyi ve fidye için bilgilerini şifrelemeyi amaçladığı manasına geliyor.” dedi.