Sayısal soruları adayları zorladı

Aysel Bozan Yılmaz – Üniversite sınav maratonu hafta sonu gerçekleştirilen üç oturumla tamamlandı. 3 milyon 120 bin 878 adayın yarıştığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında dünkü Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) adaylara Türk Dili ve Edebiyatı/Sosyal Bilimler-1 testinde 40, Sosyal Bilimler-2’de 40, Matematikte 40, Fen Bilimleri’nde 40 olmak üzere toplam 160 soru soruldu, 180 dakika süre verildi. Öğleden sonraki Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ise 80 soru yer aldı.

Sorular, müfredata uygun, metinler açık ve netti. Sınav, düzenli çalışan, akademik bilgisi olan, yorum becerisine sahip, görsel okuyabilen, analiz yeteneği yüksek, grafik yorumlayabilen adayların yapabileceği düzeydeydi.

Sıralamayı belirleyecek

Matematik testi çok zordu. Öyle ki kimi uzmanlara ve adaylara göre “Ağlatan sınav” başlığıyla verdiğimiz 2021 YKS’den daha zordu kimine göre ondan biraz kolaydı. Sosyal medyada adaylar gün boyu matematik testinin zorluğuyla ilgili paylaşım yaptılar.

Bahçeşehir Koleji PDR Direktörü Sibel Durak da YKS’nin en zor testinin Matematik olduğunu, bu nedenle Eşit Ağırlık (EA) ve Sayısal puan türlerinde ilk 10 bin öğrencinin sıralamasını Matematik testinin belirleyeceğini söyledi. Sınavda sorulan Faktöriyel, Mutlak değer içeren Eşitsizlik, Pozitif veya Negatif değerler alan Fonksiyon ve Çember içeren Analitik Geometri sorularının matematik testinin belirleyicileri olacağını kaydeden İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday da “2020, 2022 ve 2023 sınavlarından daha zor, 2021’den ise daha kolaydı. Son birkaç yıldır sıralamalarda yaşanan yığılma problemi bu yıl daha az yaşanacaktır. Matematik testi beklendiği gibi belirleyiciliği yeterli, seçici ve özgün sorulardan oluşan bir sınavdı” dedi. 

Uzmanlara göre fizik, kimya testlerinin de zorluk derecesi yüksekti. Sözel testler de bilgi ağırlıklı, orta zorluk derecesine sahipti. Testlere göre Bahçeşehir Koleji, Bilfen Liseleri, Doğa Koleji, Fabrika Eğitim Akademi ve Uğur Okulları’nın bölüm başkanlarının yorumları ise şöyle:

Çeldiricisi güçlüydü

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Orta düzeyde bir sınavdı. Yazar-eser ve temel edebiyat bilgisini sorgulayan, aynı zamanda yorum becerisi gerektiren sorulardan oluşuyordu. Halk Edebiyatı ve Divan Edebiyatından gelen sorular ayırt edici nitelikteydi. Felekten şikâyet, Halk Hikâyesi, Kutadgu Bilig soruları eleyici ve farklı olarak nitelendirilebilir. Paragraf sorularının birkaçının çeldiricisi güçlüydü.

MATEMATİK: Adayların bilgisini ölçen zor sorulardan oluşan bir sınavdı. Soru dağılımında farklılıklara gidilmesi dikkat çekti. Örneğin polinomdan soru yoktu, logaritma konusundan bir soru geldi. İşlem zorluğu ve uzunluğu açısından önceki yıllara göre güçlük düzeyi yüksekti. Geometri soruları da yorum becerisinin yanı sıra işlem becerisini de ölçmeye yönelik, oldukça ayırt edici bir yapıda kurgulanmış. 2-3 tane oldukça zorlayıcı soru vardı. Üçgen sorusunun belirleyici olacağı düşünülmekte.

Yoruma dayalıydı

FİZİK: Sorular, mekanik ünitesi ağırlıklıydı. İşleme dayalı soru sayısı az, yorum ve bilgi ağırlıklı soru sayısı fazlaydı. Günlük hayatta fizik bilgilerinin kullanıldığı soruların ön planda olduğu görüldü. Süper iletkenler, basit harmonik hareket ve radyoaktivite soruları ayırt edici olacaktır. Geçen yıla göre zordu.

KİMYA: Sorular adayların hem işlem becerilerini ölçen hem de temel bilgileri kullanarak yorum yapıp sonuca ulaşabilecekleri tarzdaydı. Orta zorluktaydı. Hücre Potansiyelini Etkileyen Faktörler ve Nernst Denklemi sorusunun adaylarda çelişki yaratacağı düşünülüyor.

BİYOLOJİ: Temel bilgiler düzeyinde ve çeldirici şıkların neredeyse olmadığı bir sınavdı. Bir grafik ve bir molekül yapısı görseli dışında testte görsel içerikli soru yoktu.

Bilgi ağırlıklıydı

TARİH: Orta zorluk düzeyindeydi. Soruların çoğunluğu kavramlara hâkim olan öğrencilerin yapabileceği nitelikteydi. Bu durum sınavın güçlük düzeyini yükseltti. Önceki yıllardaki sınavlarla paralel bir sınavdı.

COĞRAFYA: Sorular coğrafi bilgi ve sorgulama becerilerini, harita okuryazarlığını test etmeye yönelik olarak hazırlanmış. Çeldiricileri güçlü olan, enerji güzergâhları ve etkileriyle ilgili soru ile ekosistemlerin özellikleri ve işleyişi konusuyla ilgili soru öğrencileri zorladı. 

FELSEFE GRUBU: Sorular orta zorluktaydı. Test, önceki yıllarda olduğu gibi öğrencilerin alan bilgisini ölçmeye yönelik olarak oluşturulmuş. Paragraflar çok uzun tutulmamış ancak terimsel ifadelere fazla yer verilmişti.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Sorular, sıkılmadan okunabilecek şekilde ve anlaşılır tarzdaydı. Genel olarak kavram bilgisi gerektiren zor sayılabilecek sorular vardı. Zorluk derecesi ortanın üzerindeydi.

Sorular sızdırıldı iddiası takibe alındı

YKS sorularının sosyal medyada sızdırıldığı iddiası Türkiye gündemine oturdu. İddialar üzerine Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan açıklamada sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın organlarında çıkan haberler ile ilgili hukuki sürecin başlatıldığını duyuruldu.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri de AYT’de çıkacağı iddia edilen soruları Telegram’dan para karşılığı paylaşım yapan hesabın Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nca siber dolandırıcılık konusuyla ilgili olarak takip edildiğini söyledi.

Sosyal medyada bazı hesaplarda AYT’de çıkacağı iddia edilen sorular paylaşılmıştı. Bazılarında da TYT esnasında fotoğrafların çekildiği iddia edilmişti. Adaylar ve öğretmenlerden aldığımız bilgiye göre, AYT’de çıkacağı iddia edilen sorular, sınavda yoktu.

Başarılı olanlar bile yapamadı

OZAN ÖMER KADÜKER – AYT’nin TYT’ye göre zor olduğunu, özellikle Matematik testinin belirleyici sorulardan oluştuğunu aktaran adayların görüşleri şöyle:

Emre Çınar: Edebiyat ne zor ne kolaydı. Sosyal Bilimler kötü geçmedi ama Matematiğe bakamadım.

Ömer Avcı: Matematiğim normalde iyidir ama ben bile yapamadım. Acayip zordu. Geometride de çok zorlandım. Biyoloji basit, Kimya zor, Fizik ise orta seviyeydi.

Hüseyin Çelik: TYT kolaydı ama AYT’yi zor buldum. Çok kolay olması iyi değil zaten. Matematik zor, Fen Bilimleri kolaydı.

Nil Dayıoğulları: Fizik kolaydı, Kimya’da zorlandım. Biyoloji’de de eleyici sorular vardı. 

Alp Yılmaz: Geometri’nin yarısındayken zamanım yetmedi. Fizik zordu, Kimya’yı yapamadım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx