Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Türkiye’de KKKA Vakaları Sağlık Bakanlığı Tarafından Takip Ediliyor

Türkiye’de 2002’de İç Anadolu Bölgesi’nde görülen ve 2003’te kesin tanısı konulan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları artık Sağlık Bakanlığı tarafından aktif olarak takip ediliyor. Bakanlık, “KKKA Vaka Bildirim Çizelgesi” ve “KKKA Bilgi Sistemi” ile hastalığı izlemekte ve tanı koymaktadır. KKKA tanısı, belirlenen referans laboratuvarlarında konulmakta, hasta sevki ve tedavi ise 19 farklı bölgedeki merkezler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, bu yıl yürürlüğe giren “KKKA Vaka Yönetim Rehberi” ile hastalıkla mücadele edilmektedir.

KKKA, İnsan ve Hayvanlardan Bulaşabilen Bir Hastalıktır

KKKA’nın bulaşma yolları arasında kene ısırması ve viremik (kanda virüs bulunması) dönemdeki hayvanlar ile hasta kişilerin kan, doku ve vücut sıvılarıyla temas bulunmaktadır. Hastalık genellikle hayvanlarda belirti göstermeden seyredebildiğinden, hayvanların kan veya idrar gibi vücut sıvılarına temas ederken dikkatli olunmalıdır. KKKA’nın bulaşmasını önlemek için eldiven kullanımı gibi koruyucu önlemlere dikkat edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında, kişisel hijyen kurallarına riayet edilmesi önem arz etmektedir.

Kene ile Temas Edenler Kendilerini Takip Etmeli

Kene ısırması sonucu enfekte olabilecek kişiler en az 10 gün, viremik dönemdeki hayvanların kan veya vücut sıvılarıyla temas edenler ise 2 hafta boyunca kendilerini izlemelidir. Bu süreçte herhangi bir belirti ortaya çıkması halinde hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Tarla, bağ ve bahçeler gibi kene riski taşıyan alanlara giderken vücudu koruyan giysiler giyilmesi, kenelerin vücuda girmesini engellemek için önemlidir.

Kene enfeksiyonu durumunda, kenenin uygun şekilde çıkarılması ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Ayrıca, hastalık bulaşma riski taşıyan kişilerle temas edenlerin gerekli koruyucu önlemleri alması büyük önem taşır. Sağlık Bakanlığı, her yıl KKKA konusunda eğitim çalışmaları düzenleyerek toplumu bilinçlendirmektedir.

Related Posts

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”