Özel hastanelerde planlı sezaryen doğum yasaklandı

Sağlık Bakanlığı, Sezaryen Doğumla İlgili Yönetmeliği Güncelledi

Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’i” güncelledi ve yeni düzenlemelere gitti. Yönetmelik, özellikle “sezaryen doğum” konusunda önemli kararlar içeriyor.

Planlı Sezaryen Doğuma Kısıtlama Getirildi

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte artık özel tıp merkezlerinde tıbbi gerekçe olmadan planlı sezaryen doğum yapılmayacak. Normal doğum tercih eden merkezler için doğum ünitesi şartı getirilirken, ameliyathanesi olmayan merkezlerde doğum ünitesine izin verilmeyecek.

Doğum ünitelerinin giriş çıkışları kontrol edilebilir nitelikte olacak ve ameliyathaneye kolay ulaşılabilir şekilde konumlandırılacak. Doğum salonları en az 16 metrekare olacak, doğuma ilişkin tüm kayıtlar elektronik ortamda tutulacak ve merkezi bir bildirim sistemine entegre edilecek. Uzman doktor sayısı 10 ve üzerinde olan merkezlerde cerrahi müdahale birimi kurulabilecek.

Resmi Gazete’de Yayımlanan Yönetmelik

Resmi Gazete’de yayımlanan maddeye göre, tıp merkezlerinde normal doğum yapılabilmesi için belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Ameliyathanesi olmayan merkezlerde planlı sezaryen doğum yapılamayacak ve doğum ünitesi kurulması zorunlu hale gelecek.

Sivasspor’un Pankartı ve Erdoğan’ın Tepkisi

Sivasspor’un geçtiğimiz haftaki maçında açılan ‘Doğal olan normal doğumdur’ pankartı bazı kesimler tarafından eleştiri almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bakanlığın normal doğumu teşvik etmesi, sizi niçin bu kadar rahatsız ediyor?” ifadelerini kullanarak konuya açıklık getirdi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Related Posts

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.