NASA uyardı: Piramit büyüklüğünde, yarın Dünya’nın yanından geçecek

Astroit 2014 TN17’nin Dünya’ya Yakın Geçişi ve NASA’nın Uyarısı

Astroit 2014 TN17 hızla ilerleyen bir gök cismi olup, saatte yaklaşık 77 bin 300 kilometre hızla hareket etmektedir. 26 Mart’ta saat 14:30’da Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştirecek ve bu sırada Dünya’ya yaklaşık 5.1 milyon kilometre mesafede olacak. Bu mesafe, Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığının yaklaşık 13 katına denk gelmektedir.

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı (JPL) tarafından yapılan 300 yıllık simülasyonlara göre, 2014 TN17 astroidinin bu geçişi en yakın geçişlerden biri olacak. Yapılan hesaplamalarda, 1906’dan 2200 yılına kadar olan tüm geçişler incelenmiştir.

Astroit araştırmacıları, 2014 TN17’nin genişliğini yaklaşık 165 metre olarak tahmin etmektedir. Bu boyut, Mısır’daki Büyük Giza Piramidi’nin yüksekliğinden biraz daha büyüktür. Eğer bu boyuttaki bir asteroit Dünya’ya çarparsa, ciddi bir etkiye neden olabilir ve bir şehri yok edebilecek güce sahip olabilir.

NASA, 2014 TN17’yi potansiyel olarak tehlikeli olarak sınıflandırmaktadır çünkü boyutu ve Dünya’ya olan ara sıra yakın geçişleri dikkate alınmaktadır. Ancak şu an için bir tehlike oluşturmadığı belirtilmektedir. Geçiş sırasında, amatör teleskoplar veya dürbünlerle gözlemlenebilmesi için çok uzakta olacak.

Astroit, NASA’nın Goldstone Güneş Sistemi Radarı (GSSR) sistemi tarafından gözlemlenecek. GSSR, yaklaşan gök cisimlerini incelemek için uzmanlaşmış bir sistemdir. Son yıllarda, bu sistem bazı asteroitlerin ilginç yapılarını keşfetmiş, diğer asteroitin yörüngesindeki değişiklikleri belirlemiş ve hatta bir minik ay bulmuştur.

Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi’ne göre, şu anda yaklaşık 2 bin 500 potansiyel olarak tehlikeli asteroit bilinmektedir. Ancak bunlardan hiçbiri yakın zamanda Dünya’ya çarpma riski taşımamaktadır.

NASA’nın 2022’de gerçekleştirdiği Çift Asteroit Saptırma Testi (DART), olası bir asteroit çarpmasına karşı gezegenimizi korumak için bir çözüm sunmaktadır. Ancak bu yöntemin işe yaraması için hedeflenen asteroit hakkında yeterli bilgiye sahip olunması ve zamanında uyarı verilmesi gerekmektedir.

Related Posts

Tarihi değiştirebilecek keşif! Alkolle kaplı yıldız sistemi…

Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde alkol izlerine rastlandı. Methanol (metil alkol) ve nadir izotoplarının tespit edilmesi, Dünya’daki yaşamın yapı taşlarının nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları sunabilir.

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak

Google Cloud kesintisi diğer platformları sarstı

12 Haziran 2025 Perşembe günü, teknoloji dünyasında büyük yankı uyandıran bir olay yaşandı. Alphabet bünyesindeki Google Cloud altyapısında meydana gelen ciddi bir kesinti, başta müzik yayın hizmeti Spotify ve anlık mesajlaşma platformu Discord olmak …

iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Apple’ın her yıl merakla beklenen yeni iPhone modeli için geri sayım başladı. Peki, iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Bilim, kötü alışkanlıkların karşılığını verdiği yaşı tespit etti!

Yeni bir çalışma, sigara, alkol tüketimi ve hareketsizliğin, 36 yaşından itibaren sağlığa ciddi zararlar vermeye başladığını ortaya koydu.