Merkez Bankası’ndan yeni kredi kartı kararı: Herkes bu parayı ödemek zorunda kalacak!

Türkiye, enflasyonla mücadele edebilmek için Haziran ayında başladığı parasal sıkılaşma sürecine gaz kesmeden devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün saat 14.00’de açıkladığı Para Politikası Kurulu (PPK) kararı ile faizleri 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine yükseltti.

HAZİRAN’DAN EKİM’E 3 KATINA ÇIKTI

5 PPK üst üste faiz artırımına giderek, son yıllarda uygulanan para politikalarını sil baştan yapan TCMB, aldığı bu kararlar ile kredi kartı ve kredili mevduat hesabı faizlerini de kısa bir sürede 3 katına çıkarmış oldu.

Politika faizinin değişmesi, halihazırda vadesi devam eden bireysel ve ticari kredilerin ödeme planında bir değişiklik yapmasa da, kredi kartlarının faizleri aylık olarak belirlendiğinden, son yıllarda kötü giden ekonomi nedeniyle kredi kartlarına yüklenen vatandaşın canı faiz kararları sonrası bir hayli sıkacak.

KART BORCU OLANLARIN BAŞI DERTTE

Haziran ayında yüzde 8.5 seviyelerinde bulunan faizlerin, bugün alınan karar ile yüzde 35’e yükselmesi, 1 Kasım’dan itibaren geçerli olmak üzere akdi kredi kartı faizini yüzde 3,71’e yükselecek.

Haziran ayında yüzde 1.36 olan kredi kartı faizlerinin çok kısa bir sürede 3 katına yükselmesi, kart borcu olan vatandaşlar için “Bir an önce kart borcunuzu kapatın” mesajı olarak değerlendiriliyor.

Yapılan değişiklik, kredi kartı alışverişleri için geçerli olacak faiz kararıyla sınırlı değil.

Bankaların, hesapta bakiyesi bulunmayan müşterilere aylık kredi olarak sunduğu KMH hesapları ve kredi kartı nakit avans işlemleri için de uygulanacak faiz oranı 1 Kasım itibarıyla yüzde 4.47’ye yükselmiş olacak.

KREDİ KARTI FAİZİ ÖDEMEMENİN TEK BİR YOLU VAR

Yapılan kararların ardından cazibesini kaybetmeye başlayan kredi kartı faizleri sonucu, yüksek ekstrelerden kurtulmanın ise tek bir yolu var.

Kredi kartı ekstresinin kesilmesi itibarıyla, dönem borcunun tamamını ödeyen kullanıcılar için alışveriş tutarına herhangi bir faiz ilavesi yapılmayacak. Ancak kullanıcıların asgari borç ödemesi halinde, toplam ekstre bedelinden asgari tutar çıkarılacak, geriye kalan miktara ise yüzde 3.71’lik faiz uygulanacak.

KARARIN DOLAR KURUNA ETKİSİ NE OLACAK?

Faizlerin yıl sonuna kadar yüzde 40 sınırına yaklaştırılacağı tahmin edilirken,2023 yılının son 2 toplantısında 250 baz puanlık artışların gelmesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın geçmiş yılların aksine, toplantılarda hangi kararları alabileceğinin tahmin edilebilir hale gelmesi, piyasalar tarafından olumlu bir gelişme olarak yorumlanmakta.

Buna karşın Türkiye’deki yüksek enflasyon ve mevduat faizleri ile politika faizinin enflasyonu geriden takip etmeye devam etmesi, birçok insanın TL mevduata geçiş yapması için ‘henüz erken’ yorumlarında bulunmasına neden oluyor.

Bu nedenle kurdaki artış frenlenmiş olsa da, ekonomistler yıl sonuna kadar 30 lira seviyesinde bir dolar/TL paritesinin görülmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx