Kuş ya da yarasa değil: Bilim insanlarına göre bir sonraki salgının nedeni bu hayvan

Covid-19 Sonrası Yeni Salgın Tehlikesi: Arbovirüsler!

Uluslararası toplum, Covid-19 salgınının ötesinde daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya olabilir. Kolombiya, Brezilya, Peru, ABD ve Almanya’dan bilim insanlarından oluşan bir araştırma grubu, sivrisinekler gibi eklembacaklılar aracılığıyla bulaşan arbovirüslerin insanları enfekte etme riskinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Peru’daki Universidad Científica del Sur’dan profesör ve Kolombiya’daki Fundación Universitaria Autónoma de las Américas’tan Biyomedikal Araştırma Grubu üyesi Alfonso Rodríguez-Morales, “Bu nedenle, sivrisinekler gibi vektörlerin kontrol altına alınması ve yeni enfeksiyonların önlenmesine odaklanan sağlık politikalarına acil bir şekilde ihtiyaç vardır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Uzmanlar, 2024 yılında sivrisineklerden bulaşan Deng Humması teşhisi konulan yaklaşık 13 milyon insan olduğunu ve sivrisineklerin taşıdığı tek virüsün bununla sınırlı olmadığını belirtti. Mayaro, Oropouche ve Usutu gibi diğer hastalıkların da bu böcekler aracılığıyla yayılabileceği uyarısında bulundular. Bu durum, dünya genelindeki halk sağlığı sistemleri için sivrisinek kaynaklı arbovirüslerin sonraki büyük sorun olabileceğine işaret etmektedir.

Arbovirüsler, sivrisinekler gibi eklembacaklılar aracılığıyla bulaşan virüslerdir. Bu virüslerin salgınlarının artmasının temel nedenleri arasında kontrolsüz kentleşme, iklim değişikliği ve nüfus hareketliliği yer almaktadır.

Arbovirüslerden Korunmak İçin Öneriler:

  • Uluslararası işbirliği artırılmalıdır.
  • Virüs türlerini hızla tespit etmek için gerçek zamanlı PCR testlerine erişim kolaylaştırılmalıdır.
  • Hem toplumsal eğitim hem de korunma dikkate alınarak kapsamlı bir yaklaşım izlenmelidir.

Related Posts

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.