Kuş ya da yarasa değil: Bilim insanlarına göre bir sonraki salgının nedeni bu hayvan

Covid-19 Sonrası Yeni Salgın Tehlikesi: Arbovirüsler!

Uluslararası toplum, Covid-19 salgınının ötesinde daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya olabilir. Kolombiya, Brezilya, Peru, ABD ve Almanya’dan bilim insanlarından oluşan bir araştırma grubu, sivrisinekler gibi eklembacaklılar aracılığıyla bulaşan arbovirüslerin insanları enfekte etme riskinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Peru’daki Universidad Científica del Sur’dan profesör ve Kolombiya’daki Fundación Universitaria Autónoma de las Américas’tan Biyomedikal Araştırma Grubu üyesi Alfonso Rodríguez-Morales, “Bu nedenle, sivrisinekler gibi vektörlerin kontrol altına alınması ve yeni enfeksiyonların önlenmesine odaklanan sağlık politikalarına acil bir şekilde ihtiyaç vardır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Uzmanlar, 2024 yılında sivrisineklerden bulaşan Deng Humması teşhisi konulan yaklaşık 13 milyon insan olduğunu ve sivrisineklerin taşıdığı tek virüsün bununla sınırlı olmadığını belirtti. Mayaro, Oropouche ve Usutu gibi diğer hastalıkların da bu böcekler aracılığıyla yayılabileceği uyarısında bulundular. Bu durum, dünya genelindeki halk sağlığı sistemleri için sivrisinek kaynaklı arbovirüslerin sonraki büyük sorun olabileceğine işaret etmektedir.

Arbovirüsler, sivrisinekler gibi eklembacaklılar aracılığıyla bulaşan virüslerdir. Bu virüslerin salgınlarının artmasının temel nedenleri arasında kontrolsüz kentleşme, iklim değişikliği ve nüfus hareketliliği yer almaktadır.

Arbovirüslerden Korunmak İçin Öneriler:

  • Uluslararası işbirliği artırılmalıdır.
  • Virüs türlerini hızla tespit etmek için gerçek zamanlı PCR testlerine erişim kolaylaştırılmalıdır.
  • Hem toplumsal eğitim hem de korunma dikkate alınarak kapsamlı bir yaklaşım izlenmelidir.

Related Posts

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.