Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına ilişkin beklenen düzenlemenin ayrıntıları belli oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından atılacak adımlar netleşirken, yeni düzenleme tüm işlemler için büyük önem taşıyor.
Bankacılar, 26 Eylül’ün iflası için bir dönüm noktası olduğu ancak bundan sonraki borçların bu kapsama girip girmeyeceğinin henüz belirsiz olduğu belirtiyor.
60 AYA KADAR TAKSİT İMKANI
BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödemekte zorlanan için 60 ay kadar yapılandırma imkanı getirmişti. Kredi kartlarında asgari ödeme şartının karşılayamayan veya ihtiyaç kredisi borçlarını 30 gün geciktiren kişiler, ilave krediye gerek kalmaksızın borçlarını yapılandırabilecek.
HESAPLAMALAR
12 ay vade ile 100 bin TL’lik borcunu hesaplamak isteyen bir vatandaş, 128 bin 181 TL ödeme yapacak. 50 bin TL’lik borcu olan 60 ay yapılandırmak isteyenler ise 2 bin 222 TL taksit ödeyecek. Bu durumda, 60 ay sonunda toplam ödeme 133 bin 686 TL olacak.
100 bin TL borcu olan kişilerin ise aylık taksitleri 4 bin 456 TL olacak ve 60 ay sonunda toplam 267 bin 374 TL ödeme yapacaklar. Borçlar, yüzde 3,11 faiz oranıyla yapılandırılacak.
FAİZ ORANLARINDA YENİ DÜZENLEME GELİYOR
TCMB, kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borçlarına göre referans oranlarına göre farklılaştırılacak. Yeni oranlar, 24 Ekim’de duyurulacak