Kanser hastaları için önemli uyarı: Bitkisel ürünlerden kaçının

Kanser, pek çok branş hekiminin bir araya gelerek tedavi planladığı; erken teşhisle başarılı sonuçlar alınabilen bir hastalık olarak biliniyor. Ancak günümüzde tıbbi tedavilerin yanında bitkisel ürünlere de yönelim olması, tedavide yarardan çok zarar getirebiliyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İdris Yücel, kanserle mücadelede kritik noktaları açıkladı. Kanserin vücutta kontrolsüz hücre çoğalması sonucu oluştuğunu ifade eden Yücel, “Bu nedenle de tedaviler farklı olabilmektedir. Kanser tedavisi çok yönlüdür. Hücre yapısına, etkilenen organa ve hastalığın evresine göre değişiklik gösterir. Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormon terapisi, biyolojik ajanlar ve akıllı ilaçlar gibi birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Bazı durumlarda bu tedaviler kombine şekilde uygulanırken, bazı durumlarda tek bir yönteme odaklanılabilir” bilgilerini verdi.

KADINLARDA EN SIK MEME, ERKEKLERDE PROSTAT GÖRÜLÜYOR

Kanserin genetik faktörlerin yanı sıra çevresel, hormonal ve enfeksiyöz faktörlerden de etkilendiğini belirten Prof. Dr. İdris Yücel, “Kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise prostat kanseri daha sık görülmektedir. Kanser her evrede tedavi edilebilir ancak erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır. Örneğin, her 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalanma riski bulunmaktadır. Bu nedenle, kadınların düzenli tarama yaptırmaları büyük önem taşımaktadır. Aynı şekilde, ailede kolon kanseri öyküsü olan bireyler için kolonoskopi taramaları önerilmektedir. 50 yaş üzerindeki herkesin kolonoskopi yaptırması erken teşhis açısından önemlidir” diye konuştu.

ALINAN ÖNLEMLERLE KANSERİN YÜZDE 40’I ÖNLENEBİLİR

Kanser hastalarının sosyal çevrelerinden izole olmamaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yücel, “Hasta, çevresiyle ilişkisini sınırlandırmamalıdır. Ancak kemoterapi gören hastaların bağışıklık sistemleri zayıflayabileceği için enfeksiyon riskine karşı kalabalık ortamlarda dikkatli olmaları gerekmektedir. Bunun dışında, hastalar hayatın içinde aktif bir şekilde kalmaya devam etmelidir” dedi.

Beslenmenin kanserden korunmada önemli bir faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel, “Yağ tüketimini azaltmak, et tüketimini makul seviyede tutmak ve yeşillik ağırlıklı beslenmek, çeşitli kanser türlerinden korunmada etkili olabilir. Alınacak önlemlerle kanserin yüzde 40’ı önlenebilir” şeklinde konuştu.

BİTKİSEL ÜRÜNLER TEDAVİ ETMEZ

Kanser tedavisinde bitkisel ürünlerin bir çözüm olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yücel, “Fitoterapi ile hiçbir kanser türü tedavi edilememektedir. Bilim insanları yıllardır yeni tedaviler geliştirirken, kanseri sadece bitkisel ürünlerle tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle de ilgili hekime bilgi vermeden bu tür yollara başvurulmamalıdır. Bu tür ürünler faydadan çok zarar getirir” diyerek, hastaların bilimsel tedavilere yönelmeleri gerektiğini belirtti.

Related Posts

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.