Kalp masajını herkes yapamaz!

Kardiyoloji Uzmanından Kalp Krizi İle İlgili İlk Müdahale Tavsiyeleri

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda kalp krizi geçiren kişilere yapılan ilk müdahaleler hakkında önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi anında alınması gereken en hayati adımın 112 acil hattını aramak olduğunu vurgulayarak, uzman olmayan kişilerin müdahale etmemesi gerektiğini belirtti. Bilinçsizce yapılan kalp masajının kalbi durdurabileceğini söyleyen Baltalı, kalp krizi geçiren kişinin sırt üstü yatırılması ve hareket ettirilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kişinin nefes almasını engelleyen mekanik sorunların kontrol edilmesinin yeterli olacağını da ekledi.

Acil Durumlarda Hemen Ambulans Çağrılmalı

Prof. Dr. Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişiye yapılacak ilk müdahalenin önemine dikkat çekerek, “Kişi istirahat etmeli ve en önemlisi 112 acil ambulansı aramalıdır. Müdahaleyi uzman kişilerin yapması gerekmektedir. Kişi sırt üstü yatırılmalı ve hareket ettirilmemelidir. Ambulansın gelmesi beklenmelidir.” dedi.

Müdahalede Nefes Almayı Engelleyen Durumlar Önemli

Uzmanlar tarafından hızlı bir şekilde müdahalenin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Kişinin nefes alıp almadığı ve kalbinin atıp atmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Ağızın açık tutulması ve nefes almayı engelleyecek durumların giderilmesi önemlidir. Uzman olmayan kişilerin müdahalesi zararlı olabilir.” şeklinde uyarıda bulundu.

Kalp masajının doğru bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Baltalı, bu müdahalenin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, kişilerin kalp krizi geçiren birine müdahale etmeden önce ambulansın çağrılmasını ve uzmanların kontrol etmesini önerdi.

Kalp Krizi Geçirenlerin Durumu Uzmanlar Tarafından Anlaşılmalı

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişinin durumunun uzmanlar tarafından anlaşılması gerektiğini belirterek, bu tür acil durumlarda sağlık personeli dışında kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, araç kullanırken kalp krizi geçirenlerin acil servisi araması ve yardım istemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.