Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

ENT’ler: Evrenin En Parlak ve Gizemli Olayları

Evrende nadir görülen ve son derece yıkıcı olan Evrensel Nötralizasyon Transients (ENT) olaylarının sırrı çözülmeye devam ediyor. Güneş’ten en az üç kat büyük bir yıldız, süperkütleli bir kara deliğe fazla yaklaştığında, bu olağanüstü olay meydana geliyor. Kara deliğin muazzam kütleçekimi yıldızı paramparça ederken, uzaya devasa miktarda enerji yayılıyor.

Popsci haberine göre gökbilimci Jason Hinkle, ENT’lerin normal gelgit bozunumundan çok daha parlak olduğunu ve yıllarca parlaklığını koruyabildiğini vurguluyor. Hinkle’a göre, ENT’ler bilinen en güçlü süpernovaların bile üzerine çıkabiliyor.

Hinkle’ın liderliğindeki bir ekip, galaksilerin merkezinden gelen uzun vadeli enerji patlamalarını inceleyerek bu gizemli olaylara ışık tutmaya çalıştı. Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia görevi sırasında tespit edilen olağandışı iki parlama, araştırmacıların dikkatini çekti. Bu parlak olaylar diğer geçici olaylardan farklıydı ve Hinkle’a göre oldukça ilginçti.

Yapılan analizler sonucunda, ekip daha önce belgelenmemiş bir olay türüyle karşı karşıya olduklarını fark etti. İncelenen ENT’ler, olağanüstü düzgün ve uzun süreli parlamalar sergiliyordu ve bu durum dev bir yıldızın süperkütleli bir kara delik tarafından yutulmasıyla ilişkilendirildi.

ENT’lerin yaydığı enerji miktarı dudak uçuklatıcı. Gaia18cdj adlı bir ENT, bilinen en güçlü süpernovaların 25 katı kadar enerji üretti. Hinkle’a göre, bu olağanüstü olaylar, evrendeki süperkütleli kara deliklerin büyüme süreçlerini anlamak için önemli ipuçları sunuyor.

ENT’ler, sadece enerji açısından değil, evrende nasıl büyüdüklerine dair bilgiler sunması açısından da büyük öneme sahip. Gökbilimci Benjamin Shappee, yüksek parlaklıkları sayesinde ENT’lerin uzaktan gözlemlenebildiğini ve evrenin geçmişine dair önemli veriler sunduğunu belirtiyor.

Yine de ENT’lerin araştırılması kolay değil. Süpernovaların aksine, ENT’ler en az 10 milyon kat daha nadirdir. Bu nedenle, bu olayların gelecekte de anlaşılabilmesi için uluslararası işbirliği ve sürekli gözlem gerekmektedir.

Related Posts

Tarihi değiştirebilecek keşif! Alkolle kaplı yıldız sistemi…

Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde alkol izlerine rastlandı. Methanol (metil alkol) ve nadir izotoplarının tespit edilmesi, Dünya’daki yaşamın yapı taşlarının nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları sunabilir.

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak

Google Cloud kesintisi diğer platformları sarstı

12 Haziran 2025 Perşembe günü, teknoloji dünyasında büyük yankı uyandıran bir olay yaşandı. Alphabet bünyesindeki Google Cloud altyapısında meydana gelen ciddi bir kesinti, başta müzik yayın hizmeti Spotify ve anlık mesajlaşma platformu Discord olmak …

iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Apple’ın her yıl merakla beklenen yeni iPhone modeli için geri sayım başladı. Peki, iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Bilim, kötü alışkanlıkların karşılığını verdiği yaşı tespit etti!

Yeni bir çalışma, sigara, alkol tüketimi ve hareketsizliğin, 36 yaşından itibaren sağlığa ciddi zararlar vermeye başladığını ortaya koydu.

NASA, 15 bin ışık yılı ötede tanımlanamayan cisim keşfetti

ABD Havacılık ve Uzay Ajansından (NASA) araştırmacılar, Samanyolu galaksisinde Dünya’dan 15 bin ışık yılı ötede, tanımlanamayan bir cisim gözlemledi.