Eski CIA Ajanı Çin Adına Casusluk Yaptığını İtiraf Etti

AFP’nin ABD Adalet Bakanlığı kaynaklı haberine göre, eski bir CIA ajanı olan Alexander Yuk Ching Ma, Çin adına casusluk yaptığını itiraf etti.

Hong Kong doğumlu ve daha sonra ABD vatandaşı olan 71 yaşındaki Ma, 2001 yılında Çinli yetkililere ABD’nin ulusal savunmasıyla ilgili önemli gizli bilgiler sağladığını kabul etti.

Bakanlığın bildirdiğine göre, Ma, ABD vatandaşı olmadan önce Hong Kong’lu bir başka CIA ajanının ayarladığı Şanghay’daki Devlet Güvenlik Bürosu temsilcileriyle bir toplantı yaptı.

Bakanlık, bu kişiyi “1 numaralı komplocu” olarak tanımlarken, bir otelde gerçekleşen toplantının üçüncü gününde “Çinli istihbarat ajanları, Ma’ya saydığı 50 bin doları verdi. Ma ve 1 numaralı komplocu, Çin istihbaratına yardım etme konusunda anlaştı” ifadesini kullandı.

Hawaii’deki FBI, Ma’yı 2003 yılında bir soruşturma kapsamında izlenebileceği ve Çin bağlantılarının araştırılabileceği bir yerde dil uzmanı olarak işe aldı.

Ma, 2006 yılında 1 numaralı suç ortağını, Çin istihbaratı tarafından Ma’ya sağlanan fotoğraflarda görünen en az iki kişinin kimliklerini vermesi için ikna etti.

FBI için 2012 yılına kadar çalışan Ma, 2001’de sağladığı bilgilere ek olarak bu verilerin “ABD’ye zarar verebileceğini veya Çinli yetkililerin yararına kullanılabileceğini” itiraf etti.

Mahkeme, Ma’nın ABD makamlarıyla iş birliği yapacağına dair güvence vermesi durumunda, Ma’nın 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasını ve bu cezanın 11 Eylül’de infaz edilmesini bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx