Avustralya parlamentosu ‘Assange’ önergesini kabul etti

Avustralya federal milletvekilleri, İngiltere’de tutuklu bulunan ve ABD’ye iadesi talep edilen WikiLeaks internet sitesi kurucusu Julian Assange’ın Avustralya’ya dönmesine izin verilmesi talebiyle sunulan önergeyi kabul etti.

The Guardian’ın aktardığına göre, bağımsız milletvekili Andrew Wilkie’nin sunduğu ve Başbakan Anthony Albanese ve bakanlar tarafından da desteklenen önerge, 42’ye karşı 86 oyla kabul edildi. Önergede, İngiltere ve ABD’ye Avustralya vatandaşı olan Assange’ın ülkesine geri dönmesine izin vermesi çağrısında bulunuldu.

‘DAVAYI KAYBEDERSE SAATLER İÇİNDE ABD’YE GÖNDERİLEBİLİR’

Önergenin parlamentoda kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını söyleyen Wilkie, bunun ‘Avustralya hükümetinin Assange’a siyasi desteğinin daha önce görülmemiş bir göstergesi olduğu’ yorumunu yaptı. Muhalefetteki Avustralya Liberal Partisi’nin Genel Başkanı Peter Dutton ise bugün yapılan oylamada, önergeye karşı oy kullandı.

Önergede, ‘Assange’ın Avustralya’daki ailesine dönebilmesi için İngiltere ve ABD’nin konuyu nihayete erdirmesinin önemli olduğunun’ altı çizildi. Oylama öncesi yapılan görüşmede, Wilkie, milletvekillerine çağrıda bulunarak konuyla ilgili ‘tutum belirlemelerinin zamanının geldiğini’ söyledi. İngiltere’de tutuklu bulunan Assange’la ilgili ABD’ye iade davasının 20-21 Şubat’ta görülmesi beklenirken, Wilkie, Assange’ın temyiz davasını kaybetmesi durumunda, ‘saatler içinde ABD’ye giden bir uçakta olabileceğine’ dikkat çekti.

Ne olmuştu?

Julian Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010’da ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve ‘kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten’ tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesine konulmuştu.

Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange’ın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetmişti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nin 20 Nisan 2022’de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022’de Assange’ın ABD’ye iade edilmesi kararını imzalamıştı. Assange’ın avukatları da 1 Temmuz 2022’de karara ilişkin Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu. İngiltere’de tutuklu bulunan Julian Assange’la ilgili ABD’ye iade davası 20-21 Şubat 2024 tarihinde görülecek.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir