Akaryakıt satışında yeni dönem: Başlangıç tarihi yaklaşıyor!

Taşıtlar için düzenlenen belgelerin vergi açısından geçerliliği, sisteme kayıtlı olmayan taşıtlar için artık geçersiz kabul edilecek. Taşıt sahipleri ve işletmeler, belirlenen tarihler öncesinde başvuru ve kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir, böylelikle hak kaybı yaşamalarının önüne geçilecektir.

UTTS ÜZERİNDEN SATIŞ ZORUNLULUĞU

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) tarafından yapılan açıklamaya göre, akaryakıt istasyonu işletenlerin 2 Haziran’a kadar kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. İstasyonlarda taşıt tanıma okuyucu cihazı ile tabanca iletişim modüllerinin takılması, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme cihazları ile etkileşim kurulması ve UTTS üzerinden satış yapılması zorunlu hale gelecektir.

VERGİ GEÇERLİLİĞİ İÇİN BAŞVURU ZORUNLULUĞU

Taşıt Tanıma Birimi’ne (TTB) sahip taşıtlar için, UTTS sistemi üzerinden düzenlenmeyen belgeler vergi yasaları dahilinde geçersiz sayılacaktır. Taşıt sahiplerinin hak kaybını engellemek için 2 Haziran’a kadar başvuru ve kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir, ayrıca 30 Haziran’a kadar TTB cihazlarını taktırmaları gerekmektedir.

FARKLI YAKIT TÜRLERİ İÇİN TTB GEREKLİLİĞİ

Kanun kapsamı dışında kalan taşıtlar için UTTS sistemi 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecektir. Benzin ve motorin dışında yakıtlar kullanan araçların depolarına ise 31 Aralık’a kadar TTB cihazı taktırmaları gerekmektedir.

PÜİS BAŞKANINDAN KRİTİK UYARI

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, dış satışlarla ilgili düzenlemeleri değerlendirerek bayilere şu uyarıda bulundu:

Dış satışlarda getirilen sınırlamalar ve 1 Ocak’ta yürürlüğe giren düzenleme, doğrudan vatandaşlarımızı da etkilemektedir. Eskiden dökme yakıt kullanan araçların çoğu artık istasyonlardan yakıt almak zorundadır. Aksi takdirde bu yakıtların bedellerini gider olarak kullanamayacaklardır. Meslektaşlarımızın, nihai tüketici olan vatandaşları bilgilendirmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu sayede vatandaşlarımız mağduriyet yaşamayacaktır.

Related Posts

“Aile hekimliği yönetmeliği mağduriyeti sürdürüyor”

AKSARAY / METİN KURT Türk Sağlık-Sen Aksaray Şube Başkanı Taner Kara, 10 Temmuz 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin, aile sağlığı çalışanlarının yaşadığı temel sorunlara …

12 farklı bitkiden uçucu yağ Muğla’da ekonomiyi uçuruyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Yerel Tohum Distilasyon Tesisi, lavantadan kekiğe kadar 12 farklı bitkiden uçucu yağ elde ederek yerel üreticiye destek oluyor. Tesisin sunduğu hizmet yalnızca Muğla ile sınırlı kalmıyor; Aydın, İzmir ve Antalya gibi …

Kazada yeni aldığı aracın hava yastıkları patlamadı! Ünlü şirkete 5.5 Milyon TL’lik dava

Aydın’da bir şahıs sıfır kilometre aldığı 2024 model araçla yaptığı kaza sonucu hava yastıkları açılmayınca tüketici mahkemesine başvurup ünlü şirketten davacı oldu.

Aralarında ünlü markalar var! Ticaret Bakanlığı toplatma kararı aldı

Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı olduğu tespit edilen dört ürünü güvensiz ilan etti. Oda kokuları, evcil hayvan oyuncağı ve bir giyim ürünü için toplatma ve yasaklama kararı alındı. Tüketicilere bu ürünleri derhal kullanmayı bırakmaları uyarısı yapıldı.

Kırmızı et üreticileri karantina sonrası harekete geçti! Fiyatlarda dikkat çeken değişim

Ülkemizde baş gösteren şap hastalığı yurt çapında tüm hayvan pazarlarının kapatılmasına yol açtı. Hastalık nedeniyle üreticiler de hayvanlarını erkenden kesime gönderince et fiyatlarında artış durdu, hatta düşüşler gözlendi. İşte detaylar…

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.