Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor

Sözleşmeli Aile Hekimleri Uzmanlık Eğitimine Merkezi Yerleştirme Olmadan Girebilecek!

Yeni düzenlemeye göre, sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapan sağlık çalışanları, belirli şartları taşıdıklarında merkezi yerleştirme olmaksızın uzmanlık eğitimi alma hakkına sahip olacaklar. Bu düzenleme ile amaç, saha aile hekimliği uzmanlarının sayısını artırmak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmektir.

Uzmanlık Eğitimi Koşulları

1 Ocak 2025 tarihine kadar sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapmakta olanlar, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçları ve Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun belirlediği esaslara uygun olarak aile hekimliği uzmanlık eğitimine başlayabilecekler. Bu süreçte merkezi yerleştirme şartı aranmayacak.

Eğitim süresi genellikle uzaktan veya yarı zamanlı olarak en az 6 yıl olacak. Ancak, en az 5 yıl aile hekimi olarak çalışmış olanlar için bu süre en az 4 yıla kadar indirilebilecek.

Eğitim Koşulları

Sözleşmeli aile hekimleri uzmanlık eğitimi alırken, döner sermaye ek ödemelerinden sadece motivasyon artırıcı ödemeler dışında herhangi bir ek kazanç elde edemeyeceklerdir. Bu düzenleme sayesinde adil ücretlendirme sisteminin korunması amaçlanmaktadır.

Sağlık Meslek Liselerinde Unvan Değişikliği

Yasayla birlikte, sağlık meslek liselerinde bazı unvanlar değişiyor. “Hemşire yardımcısı” ve “ebe yardımcısı” unvanları kaldırılarak, bu öğrencilerin mezuniyet sonrası statüleri “sağlık bakım teknisyeni” çatısı altında birleştirilecek. Ayrıca “diş protez teknisyeni” unvanı altında yeni programlar da belirlenecek.

Related Posts

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.