Kripto para borsaları için son tarih bu hafta: SPK zorunlu başvuru için neler yapılmalı?

Türkiye’de Kripto Para Düzenlemeleri Hızla Şekilleniyor

Türkiye’de kripto para piyasasını düzenleyen yasal çerçeve hızla şekilleniyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (KVHS) faaliyetlerine devam edebilmeleri için 30 Haziran 2025’e kadar resmi başvuruda bulunmalarını şart koştu.

2023 yılında yürürlüğe giren ve “kripto para yasası” olarak bilinen yasa ile başlayan düzenleme ile SPK, kripto piyasasında yetkili kurum haline geldi. Bu düzenleme, kripto varlık ekosistemine dair ilk kapsamlı düzenleme olarak dikkat çekti.

Kripto Borsalarının Kuruluş Şartları Belirlendi: Asgari Sermaye Limiti 150 milyon TL

2024 yılının ilk çeyreğinde Resmi Gazete’de yayımlanan ikincil düzenlemelerle birlikte, kripto borsalarının kuruluş ve işleyiş esasları da netleştirildi. Tebliğe göre:

  • Kripto para borsalarının asgari sermaye limiti: 150 milyon TL
  • Kripto varlık saklama kuruluşları için asgari sermaye: 500 milyon TL

SPK’dan yapılan açıklamaya göre, şimdiye kadar 88 kuruluş başvuru yaptı. 17 kuruluş ise sektörden çekilerek tasfiye beyanı sundu.

Bankalar da Kripto Varlık Saklama Hizmetine Dahil Oluyor

Yeni düzenlemeler doğrultusunda bankalar da kripto varlık saklama hizmeti sunabilecek. Şu ana dek SPK’ya 5’ten fazla banka bu alanda başvuruda bulundu. Ancak bu başvuruların geçerli sayılabilmesi için, BDDK’nın ön görüşünün olumlu olması gerekiyor.

Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, müşterilere ait nakitleri saklamak üzere bir banka hesabı açmaları zorunlu hale getirildi.

Saklama Altyapısında Uyum Zorunluluğu

Tebliğin yürürlüğe girmesinden önce başvuran platformlar da dahil olmak üzere, tüm faal kuruluşların saklama altyapılarını 30 Haziran’a kadar yeni düzenlemelerle uyumlu hale getirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde faaliyet izni alamayacaklar.

Yurt Dışı Borsalar Kapsam Dışında

Yayımlanan düzenlemeler, yalnızca Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet sunan kripto varlık platformlarını kapsıyor. Yurt dışında faaliyet gösteren ve Türkiye’de reklam, tanıtım veya pazarlama faaliyetinde bulunmayan platformlar ise düzenlemenin dışında tutuluyor.

Bu nedenle, kişilerin bireysel tercihleriyle yurt dışı kaynaklı kripto hizmet sağlayıcılardan aldıkları hizmetler, mevcut düzenlemeden etkilenmiyor.

Related Posts

Yeni ev alacakları da ilgilendiriyor: Tapu harcı artıyor

İstanbul’da emlak rayiç bedelleri yeniden hesaplandı. Bazı bölgelerde metrekare fiyatları 10 katına çıktı. Bu artış, hem emlak vergisi hem de tapu harçlarını doğrudan etkiliyor.

Tekstilci iflas ediyor yurt dışına kaçıyor

TBMM’de tekstil sektörünün sorunları gündeme taşındı. Mehmet Emin Ekmen, “Üreticilerin yüzde 75’i zarar ediyor” derken, CHP’li Aşkın Genç, “Yalnızca 2025’in ilk çeyreğinde 2 bin 147 firma kapandı” ifadeleriyle krizin boyutunu gözler önüne serdi.

Dev zam yolda: Tabela oynayacak!

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar akaryakıt fiyatlarında değişime yol açarken ÖTV zammı da kapıda. Benzin, motorin ve LPG’ye otomatik zam geçişi olacak. 6 aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 14.61 olması tahmin edildiğinde, benzine 2.10, motorine 1.97 …

Turizmde işçiye tatil yok: Yeni teklifle fazla mesai ücreti de gidiyor

halktv.com.tr – Özel Haber Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 30 Haziran 2025 tarihinde sunulan 2/3186 esas numaralı “Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, çalışma hayatını doğrudan …

SGK uzmanı Karakaş: Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamları kadar güncelleme alamayacaklar

SGK uzmanı Karakaş: Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamları kadar güncelleme alamayacaklar

TÜED Genel Başkanı Ergün’den Emekliler Günü mesajı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “hükümetten öncelikle emeklilere 3 Temmuz’da açıklanacak olan TÜFE rakamlarının üzerine seyyanen bir zam uygulanmasını, en düşük aylığın da açlık sınırı seviyesinin üzerine çekilmesini beklediklerini” bildirdi.