İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Suriye’deki Geçici Yönetimle Görüşmek Üzere Şam’a Gitti
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani bugün, yapacağı diplomatik temaslarda bulunmak üzere Suriye’nin başkenti Şam’a gitmek üzere yola çıktı. ANSA haber ajansının bakanlık kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Tajani’nin Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) ile görüşmeler başlatmak üzere bulunduğu belirtildi. Tajani, Colani ile yapacağı görüşmenin amacının, Suriye’de istikrarı sağlamak için çalışmalara başlamak olduğunu Roma’da yapılan beşli toplantı sonrası ifade etmişti.
Tajani, Şam ziyareti sırasında Heyet Tahrir Şam lideri Colani’nin yanı sıra mevkidaşı Esaad Hasan Şeybani, sivil toplum ve Hıristiyan toplumunun temsilcileri ile de bir araya geleceğini belirtti. Bugün Şam’da bulunan Tajani, beraberindeki heyet ile Emevi Camisi’ni ziyaret etti. Cami hakkında bilgi alarak incelemelerde bulunan Bakan Tajani, Şam ziyaretinin detaylarını paylaşacak.
ROMA’DA ‘SURİYE’ TOPLANTISI YAPILDI
Tajani, yaptığı açıklamada, “Amacımız istikrarı sağlamak için çalışmalar yapmak” diyerek, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve vatandaşların eşit haklarını vurguladı. Colani ile yapılan ilk temasların olumlu olduğunu belirten Tajani, iç durumun istikrarını sağlamak için yeni bir aşamayı teşvik etmek amacıyla Şam’da bulunduğunu ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Avrupalı mevkidaşları ve diplomatlarla Suriye’deki son gelişmeleri, Lübnan’daki çatışmaların çözümü ve Gazze’deki durumu ele aldıkları bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıya Tajani’nin yanı sıra İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve Alman ve Fransız diplomatlar katıldı. Suriye’deki geçiş dönemi ve bölgenin istikrarı toplantının ana gündem maddeleri arasındaydı.
‘SURİYE’NİN TEHDİT OLUŞTURMAMASI İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI’
8 Aralık 2024’ten itibaren Suriye’deki geçiş dönemi ve ülkedeki son durumun değerlendirildiği toplantıda, Suriye’nin komşularına tehdit oluşturmaması için gerekli adımların atılmasının gerekliliği vurgulandı. Sivil hakların ve uluslararası insancıl hukukun korunması için tedbirler alınması gerektiği belirtildi. Lübnan’daki çatışmaların sonlandırılması ve sürdürülebilir bir çatışmasızlık ortamının sağlanması gerekliliği üzerinde duruldu. Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi, tüm esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımın artırılması gerektiği vurgulandı. Transatlantik Beşlisi olarak bilinen ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’nın oluşturduğu işbirliği mekanizması, toplantıda ortak kararlar aldı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)