50 yıl dayanan nükleer batarya seri üretime giriyor

Çinli teknoloji şirketi ve batarya üreticisi Beijing Betavolt New Energy Technology (kısaca Betavolt), madeni para büyüklüğündeki nükleer bataryası BV100’ü seri üretime aldı. Bu küçük ancak devrim niteliğindeki batarya, şarj gerektirmeden 50 yıl boyunca kesintisiz enerji sağlayabiliyor.

Seri üretime girdi

BV100, radyoaktif nikel-63 izotopunun kararlı bakıra dönüşmesi sırasında açığa çıkan enerjiyi kullanarak elektrik üretiyor. Bataryanın çekirdeği, yalnızca iki mikron kalınlığındaki bir nikel-63 tabakasından oluşuyor ve iki elmas yarı iletken plaka arasında yer alıyor. Bu yapı sayesinde 5mm boyutlarındaki batarya 3 voltta 100 mikrowatt güç sağlıyor. Şu an için akıllı telefonlar ya da dizüstü bilgisayarlar gibi yüksek enerji gerektiren cihazlar için yeterli değil. Ancak Betavolt, 2025 yılı içinde 1 watt gücünde daha güçlü bir versiyonun piyasaya sürüleceğini duyurdu. Bu arada Betavolt’u anımsıyor olabilirsiniz, zira bu bataryadan geçtiğimiz yıl bahsetmiştik. Betavolt BV100 hakkında daha detaylı bilgiyi o içerikte bulabilirsiniz.

BV100’ün en dikkat çekici özelliklerinden biri, geleneksel lityum-iyon bataryalara kıyasla 10 kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahip olması. Kimyasal bataryalarda olduğu gibi zamanla kendi kendine deşarj olmuyor ve aşırı sıcaklık değişimlerinden etkilenmiyor. Eksi 60°C ile +120°C arasında sorunsuz çalışabilen BV100, yangın ya da patlama riski de taşımıyor.

Ayrıca, çevresel etkileri minimum seviyede. Bataryanın içindeki nikel-63, zamanla kararlı bakıra dönüştüğü için tehlikeli radyoaktif atık üretmiyor. Bu da onu geleneksel nükleer bataryalara göre çok daha güvenli hale getiriyor.

Dronlardan tıbbi cihazlara geniş kullanım alanı

BV100 ve gelecekte geliştirilecek güçlü versiyonlarının dronlar, yapay zeka sistemleri, tıbbi cihazlar, mikro robotlar ve uzay teknolojileri gibi birçok alanda kullanılması bekleniyor. Betavolt CEO’su Zhang Wei, şirketin dünyada büyük ölçekli elmas yarı iletken üretebilen tek firma olduğunu ve bu teknolojinin süper kapasitörler ve nano malzemeler gibi diğer alanlarda da devrim yaratacağını belirtiyor.

BV100’ün seri üretime girmesiyle birlikte, dünya genelinde nükleer batarya yarışının hızlanması bekleniyor. ABD’de City Labs ve Kronos Advanced Technologies gibi şirketler, benzer teknolojiler üzerinde çalışırken, İngiltere merkezli Arkenlight gibi firmalar da karbon-14 bazlı nükleer bataryalar geliştiriyor.

Related Posts

Tarihi değiştirebilecek keşif! Alkolle kaplı yıldız sistemi…

Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde alkol izlerine rastlandı. Methanol (metil alkol) ve nadir izotoplarının tespit edilmesi, Dünya’daki yaşamın yapı taşlarının nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları sunabilir.

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak

Google Cloud kesintisi diğer platformları sarstı

12 Haziran 2025 Perşembe günü, teknoloji dünyasında büyük yankı uyandıran bir olay yaşandı. Alphabet bünyesindeki Google Cloud altyapısında meydana gelen ciddi bir kesinti, başta müzik yayın hizmeti Spotify ve anlık mesajlaşma platformu Discord olmak …

iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Apple’ın her yıl merakla beklenen yeni iPhone modeli için geri sayım başladı. Peki, iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Bilim, kötü alışkanlıkların karşılığını verdiği yaşı tespit etti!

Yeni bir çalışma, sigara, alkol tüketimi ve hareketsizliğin, 36 yaşından itibaren sağlığa ciddi zararlar vermeye başladığını ortaya koydu.