11 Nisan Dünya Parkinson Günü: Hastalık Yönetilebilir, Ama Tedavisi Yok

Dünya Parkinson Günü: Parkinson Hastalığı Yönetilebilir

11 Nisan Dünya Parkinson Günü, toplumda Parkinson hastalığı hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, hastalığı tanımlayan ve adını veren James Parkinson’un doğum günü olarak da kutlanan bu gün, özel açıklamalarla dolu. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Figen Bakıcı, “Parkinson hastalığını ortadan kaldıracak tedavi bulunmasa da yönetmek mümkündür” dedi.

Doç. Dr. Figen Bakıcı, Parkinson hastalığının tarihin eski çağlarından beri bilinen bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın, zamanla yalnızca hareket sistemi değil, birçok sistemi etkileyen bir durum haline geldiğini vurguladı. Nigrostriatal hücrelerin ölümü ve buna bağlı olarak dopamin yetersizliği, hastalığın temelinde yer alırken, genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle hastalığın tetiklendiği söylendi.

Parkinson hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren Bakıcı, hastalığın tanınmasında nöroloji eğitiminin önemine dikkat çekti. Hastaların hareket yavaşlığı, kas sertliği, titreme ve dönüş zorlukları gibi belirtilerle karşılaşabileceğini belirtti. Günümüzde Parkinson hastalığının tanınmasında zorluk yaşanmadığını söyleyen Bakıcı, hastalığın yönetilebilir olduğunu vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / METİN BAŞAR – Sağlık

Related Posts

Ankilozan Spondilit Farkındalığı İçin Yürüdüler!

Ankilozan spondilit en çok bel fıtığıyla karışıyor. Romatologlar ve hastalar ankilozan spondilit hastalığına dikkat çekmek için yürüdü

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir